Pas de Elefant

Ne propunem dotarea a 3 scoli speciale pentru nevazatori cu Tablete Apple iPad si crearea unui soft care va transforma schemele, graficele, hartile in sunet. Dispozitivele Apple si aplicatiile create in jurul lor sunt foarte accesibile persoanelor cu deficiente de vedere (ele sunt dotate din fabricare cu cititor de ecran, maritor de ecran, dar si diferite aplicatii educative), la care se va adauga aplicatia care va recunoaste o pagina printata in relief si o va transpune in text vorbit (zona explorata cu degetul ). Practic graficele vor fi filmate (camera IPad-ului), iar miscarea de investigare cu degetul va fi redata vocal (cu ajutorul soft-ului VoiceOver cu care este dotata Tableta Ipad).
Acestea vor ajuta elevii sa aiba acces la informatie care pana acum le era accesibila partial sau chiar inaccesibila.
Pentru a evita dublarea eforturilor, se va construi o baza de date comuna (cloud) in care fiecare scoala va incarca materialele didactice accesibile de care dispune. Pentru a se crea o colectie de documente cat mai completa, se va realiza un parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei care va incarca, periodic, material din bibliografia scolara solicitat de scoli.

Astfel, iPad-ul ar putea deveni un instrument de invatare esential pentru elevii cu dizabilitati vizuale, constituind un pas mare in integrarea lor ulterioara, facilitandu-le accesul la educatie, prin asigurarea de material didactic adecvat, disponibil în formate alternative, in acelasi timp in care il primesc si colegii lor din scolile de masa, reusind astfel sa se integreze fara problem in institutiile de invatamant superior.
Scolile din Romania se confrunta cu o lipsa acuta de materiale educative, iar proiectul isi propune sa remedieze intr-o oarecare masura aceasta lipsa.
În momentul de faţă, accesul la manuale, cărţi de specialitate sau bibliografia şcolară este limitat. Scolile speciale ofera elevilor un număr foarte mic de manuale şi cărţi exclusiv în format Braille, iar celor cu vedere slaba, le sunt oferite extrase din manuale cu litere mărite realizate cu ajutorul unui copiator.
Bibliografia obligatorie corespunzătoare curriculei este puţin acoperită de aceste manuale şi de aceea ar fi de dorit completarea acestei lipse cu documente accesibile în alte formate, audio sau electronice.
Discipline cu profil mai tehnic, cum ar fi: fizica, matematica, chimia, nu sunt acoperite de manualele tipărite speciale deoarece conversia în braille a formulelor ştiinţifice este dificilă, din acest motiv liceele speciale având profil uman.
Data fiind dezvoltarea continuă a digitizării documentelor, acest proiect va reprezenta o oportunitate majora pentru persoanele cu probleme de vedere – mai ales pentru elevi – de a avea acces la invatamantul superior şi mai apoi pe piaţa muncii (in tara noastra doar aprox. 4% dintre nevazatorii apti de munca lucreaza).
Ne adresam deci elevilor si profesorilor din scolile speciale pentru deficienti de vedere, dar nu numai, ne dorim ca dupa perioada de implementare sa putem pune la dispozitia publicului larg informatiile si produsele obtinute.

Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană este o organizaţie non-guvernamentală din România fondată în 2009, a cărei misiune este să găsească soluţii la unele probleme ale comunităţii pentru o dezvoltare durabilă a acesteia. Cele 25 proiecte derulate de asociaţie oferă soluţii la probleme de mediu, siguranţă rutieră, de colectare selectivă a
deşeurilor, educaţie, turism. Obiectivele principale sunt de a încuraja inovarea şi modernizarea prin punerea în aplicare a acestui tip de proiecte şi de a iniţia programe care pot servi drept exemplu în diferite domenii ale dezvoltării umane.

Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană (ADU) creşte de la an la an, prin maturizarea membrilor şi a voluntarilor, prin creşterea cererii tot mai mare pe piaţa de proiecte de calitate. Viaţa socială din România a început să se dezvolte tot mai mult, să ceară şi să iniţieze proiecte proaspete, proiecte care răspund nevoilor societăţii.

Persoana de contact:
Dan Patzelt
http://www.procivic.ro
mail la prenume.nume@site-ul asociatiei.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s