Decriere proiect Indiegogo

Bine v-am găsit!

Ma numesc  Dan Patzelt si reprezint Asociația pentru Dezvoltare Urbană, organizație nonprofit din România interesată de creșterea calităţii vieţii urbane.

Vreau să vă arăt cum va putea un copil cu deficiente de vedere să citească singur o carte  de povești ilustrată, făcută chiar de mama  lui.

În ultimii 4 ani ne-am concentrat eforturile pentru a facilita accesul la spații publice din România pentru persoanele cu dizabilități,

Din experiența  acumulată prin proiectele cu tablouri tactile în muzee – interpretări după picturi celebre – am ajuns la concluzia că fără asistența specializată (cineva trebuie să stea lângă nevăzător și să îi spună ce este ceea ce „vede” cu buricele degetelor) scopul nostru de a “traduce” artele vizuale clasice și a le aduce la indemâna nevăzătorilor este doar parțial îndeplinit.

Ne bucuram că am găsit o soluție simplă pentru a rezolva acest neajuns: vom folosi  smartphone-urile ca asistent personal în citirea unei ilustrații. O aplicație care spune  nevăzătorului ce „vede” cu vârful degetelor.

În momentul in care utilizatorul pune telefonul sau tableta peste tablou va primi detalii audio despre zonele de interes din imagine, informație declanșată la gestul lui de citire aprofundată (pumn strâns și deget arătător extins). Tehnic tabloul este identificat printr-un QR Code din baza de date, iar poziția degetului prin ancorele vizuale.

Atingerea unui obiect în relief, simultan cu primirea de detalii audio, este singura modalitate prin care nevăzătorii își pot forma imagini coerente în memoria vizuală și pot realiza concepte abstracte cum ar fi spațialitatea.

Am studiat problema alături de specialiștii din școlile de nevăzători din România, și cu ocazia asta am descoperit lacune mari  în sistemul educațional de specialitate. Așa cum e structurată educația specială în momentul de față, e aproape imposibil ca elevii cu probleme de vedere să se ridice la nivelul cerut de societatea moderna.

Viteza de învățare a unei persoane nevăzătoare e mult mai mică, deoarece informaţia-text este neînsoțită de imagine, cum se intampla  la oamenii obișnuiți. Din nefericire materialele accesibile imagistic  sunt scumpe, vechi, puține și de asemenea există puține persoane specializate în accesibilizare imagistică pentru nevăzători.

În România sunt peste 130.000 de persoane cu probleme de vedere, 96% sunt neincadrati in campul muncii.  In lume sunt peste 250 de milioane de oameni care traiesc cu aceleasi probleme, majoritatea covârșitoare supravietuind  din ajutorul oferit de stat doar  pentru că nu au acces la ceva ce  noi considerăm normal : studiul individual.

Iata  că plecând de la artă am descoperit o problemă reală: nevazatorii au posibilitati extraordinar de limitate pentru a putea studia independent intr-o asemenea masura incat autoeducatia sa conteze in dezvoltarea individuala .

Soluția mobilă  – software – propusă de noi, rezolvă o multitudine  de probleme din sfera educațională și nu numai.

THAT’S (Touch&Hear Assisted Teaching System)

Asistenţă software la citirea de imagini tactile.

Sistemul educațional internațional multiplatformă în care profesorii, părinții şi voluntarii fac fișe (desenează fişele, marchează zonele si înregistrează informaţiile vocale aferente fiecărei zone) și le încarcă în biblioteca comună online.

Astfel ele devin disponibile la nivel international pentru folosință si reeditare. Practic, in aceste fise, pe aceeași imagine accesibilizată pot fi create mai multe fisiere audio corespunzătoare fiecărei limbi, materii sau autor în parte.

Da, un nevăzător va putea printa acasă o carte ilustrată tactil și o va putea citi singur cu ajutorul unui webcam, telefon sau tabletă.

Da, în sfârșit vor putea face studiu individual, și asta datorită asistenței software, asistență care în plus va putea fi realizată cu o voce familiară – părinte, profesor – lucru benefic pentru recepționarea mesajului educațional.

Iată ce aduce sistemul de e-learning creat de noi:

1. Editor în browser;

2. Biblioteca online;

3. Aplicații browser și mobile (Appstore, Google Play, Browser);

4. Comunitate internațională;

5. Conținut în Common Rights.

În afara de toate acestea  rezolvă multitudinea  de probleme  cu  care se confrunta  persoanele cu deficiențe de vedere .

Unicitatea acestui proiect constă în modul  prin care se oferă acces la educaţie persoanelor cu deficienţe de vedere, fără a mai fi nevoie de asistenţă 1 la 1 şi folosind un instrument atât de uzual, cum e telefonul mobil. În plus,  accesul la întreg sistemul e gratuit şi oricine poate contribui la acest proiect prin realizarea de fişe (aplicații de citire gratuite in AppStore, GooglePlay și cont în editorul din Browser).

Pentru că nevăzătorii nu sunt o piață, nu au bani și pentru că nu vrem să avem „asociați” care să ne schimbe direcţia educativă, avem nevoie de 160.000 EUR pentru a  finanța   proiectul in intregime.

Banii sunt necesari pentru aplicaţiile software mobile și desktop pe diferite sisteme de operare (120.000), pentru server (3.000), spațiu de stocare a bibliotecii online (1.500), diseminare (5.500), mentenanță și asistență. (30.000 pe 2 ani)

Până acum am reusit sa strângem  15.000 EUR de la Fundația Orange. Cu ei am realizat DEMO-ul (packet download) și am cumpărat tablete pentru partenerii noștri –  școlile speciale.

Poti testa  aplicatia aici…..link

Echipa ADU , Adriana – experienta in dizabilitati, Cristi – experienta in limbi straine, Dan – experienta in TV,  Runa – experienta in comunicare , M.A.Chiristi – expertiza in programe cu copii, acopera o sfera larga de expertize si pana acum a realizat parteneriate cu toate şcolile speciale de nevăzători din România și cu artişti care vor sa expună permanent tablouri în muzee.

Cum ar fi ca un copil nevăzător sa iși poată printa singur cartea ilustrată și să o citească în confortul propriei case?

Cum ar fi ca un elev să studieze materia preferată și în timpul liber?

Cum ar fi ca nivelul de cunoștinte a unei persoane nevăzătoare să ii asigure un job?

Sunt convins ca această soluţie de recunoaştere a imaginii, e-learning, multi platformă care poate fi folosită în nenumărate domenii, în care editorii au libertate de creație și materialele vor fi disponibile gratuit în biblioteca online, va schimba viața a milioane de oameni.

Asocierea facilă a informației cu imaginea 3D va face persoanele nevăzătoare din toată lumea să invete mai repede si mai bine. Impreună vom crea o comunitate internațională interesată de educație si vom oferi o unealtă de auto-dezvoltare indiferent de vârstă, sex sau preocupări.

THAT’S  e primul nostru pas comun de a schimba Educaţia Specială, vom schimba modul de învăţare al unui segment din populatia globului si, prin simplul fapt ca ei vor putea studia individual cu un webcam sau smartphone, asta ii va face mai competitivi pentru societate.

Gestul de citire aprofundată –  baza sistemului –  va putea fi folosit si in crearea  de jocuri tactile si alte forme de invatare. Tocmai de aceea  modul de editare e  gratuit pentru a da posibilitatea developer-ilor sa inoveze.

Am creat o platformă deschisă pentru ca beneficiarii să poată dezvolta comunitatea conform nevoilor lor.

Fondurile strânse pe Indiegogo sunt folosite ca să oferim  intreg sistemul disponibil gratuit și să-l mentinem așa.

Mulțumim că ne ești alături si ca le dai și lor o șansa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s